Cyanoza periferike: Shkaqet e duarve dhe këmbëve blu

Cyanoza periferike është kur duart, majat e gishtave ose këmbët kthehen blu sepse nuk po marrin mjaftueshëm gjak të pasur me oksigjen.

Të gjitha organet dhe indet kanë nevojë për oksigjen për të funksionuar. Trupi i një personi thith oksigjenin nga ajri që ata marrin frymë. Gjaku përmban një proteinë të quajtur hemoglobinë që mbart oksigjen në qelizat e trupit. Nëse gjaku nuk mund të japë oksigjen të mjaftueshëm në një zonë të trupit, mund të ndodhë cianoza.

Gjendja merr emrin e saj nga fjala "Cyan", një ngjyrë blu-jeshile. Simptoma kryesore është njollosja blu e lëkurës. Cyanoza "periferike" ndikon në ekstremitetet. Temperaturat e ftohta, problemet e qarkullimit dhe bizhuteritë e ngushta janë shkaqe të zakonshme.

Shpesh, cianoza nuk është serioze. Sidoqoftë, disa shkaqe themelore janë. Një person duhet të kërkojë kujdes mjekësor nëse zhvillon simptomat.

Ky artikull merr një vështrim të afërt me cianozën periferike, përfshirë shkaqet, simptomat dhe trajtimin e tij. Ai gjithashtu shikon një lloj tjetër të quajtur cianozë qendrore, e cila ndikon në organet thelbësore në trup, si dhe buzët, gjuhën, ose të dy.

Simptomat e cianozës periferike

Një person me cianozë periferike mund të vërejë se:

 • lëkura në majë të gishtave, gishtërinjtë, pëllëmbët ose këmbët duket kaltërosh ose E gjelbëruar.
 • Pjesa e trupit të prekur ndjehet e ftohtë në prekje.
 • Ngjyra kthehet në normale pasi të nxehet zona.

Disa njerëz kanë lindur me hemoglobinë që ka një aftësi të kufizuar për t’u lidhur me oksigjenin dhe për ta çuar atë në qelizat.

Njerëzit kanë tendencë të përjetojnë cianozë në ekstremitetet, siç janë majat e gishtave dhe këmbët, sepse këto zona janë më larg nga zemra, kështu që gjaku ka më gjatë për të udhëtuar.

Shkaqet e zakonshme të cianozës periferike përfshijnë: Sëmundjen e Raynaud. Kjo shkakton që majat e gishtave dhe gishtërinjtë bëhen të mpirë, si dhe kaltërosh ose të bardhë, në temperaturat e ftohta. Enët e gjakut të ngushta, duke parandaluar që gjaku të arrijë ekstremitetet.

 • Presioni i ulët i gjakut. Presioni i ulët i gjakut mund të mbajë mjaft gjak dhe oksigjen nga arritja e duarve dhe këmbëve.
 • Hipotermia. Kjo përfshin temperaturën e trupit që bie në mënyrë të rrezikshme të ulët. Shtë një urgjencë mjekësore.
 • Problemet me një arterie. Nëse një gjendje shëndetësore ndikon në një arterie që jep gjak dhe oksigjen në duar dhe këmbë, mund të rezultojë cianoza periferike.
 • Dështimi i zemrës. Kjo mund të parandalojë që zemra të pompojë gjak rreth trupit në mënyrë efektive.
 • Tromboza e venave të thella. Nëse një mpiksje formohet në një venë në këmbë, për shembull, cianoza periferike mund të zhvillohet në atë gjymtyrë.
 • Shoku hipovolemik. Kur kjo të ndodhë, trupi i trupit devijon gjakun nga lëkura drejt organeve të brendshme.
 • isfarë është cianoza qendrore vs periferike?

  Dallimi kryesor përfshin zonën e trupit të prekur.

  cianoza periferike zhvillohet në duar ose këmbë, veçanërisht në ekstremitetet harmoniqhealth.com më të largëta, siç janë majat e gishtave, thonjtë dhe këmbët. Mund të ndikojë në zonat në vetëm njërën ose të dy anët e trupit.

  cianoza qendrore ndikon në organet thelbësore të trupit. Zonat qendrore zhvillojnë një nuancë blu-jeshile, si dhe buzët, gjuha, ose të dyja. Simptomat e cianozës qendrore nuk përmirësohen kur pjesa e trupit nxehet.

  cianoza qendrore dhe periferike kanë disa shkaqe të ngjashme, duke përfshirë problemet me zemrën, gjakun, mushkëritë ose sistemin nervor.

  diagnoza e cianozës periferike

  Mjekët vlerësojnë cianozën periferike përmes një kombinimi të testeve, siç është puna e gjakut, dhe skanimet e imazhit, siç janë rrezet X. Kjo ndihmon mjekët të vlerësojnë nivelin e oksigjenit në gjak dhe të përcaktojnë shkakun e cianozës.

  Në dikë me cianozë, një test zakonisht tregon nivele të pangopura të hemoglobinës prej 5 gram për deciliter të gjakut. Hemoglobina e pangopur nuk mban oksigjen. Ky rezultat tregon më së shumti 85% oksigjen në gjak, i cili është shumë i ulët.

  Këto teste gjithashtu mund të tregojnë praninë e kushteve të tjera që prekin zemrën ose mushkëritë, ose ndryshojnë ndryshe nivelet e oksigjenit.

  Trajtimi i cianozës periferike

  Trajtimi për cianozë periferike varet nga shkaku themelor i problemit.

  Mjekët mund të përshkruajnë ilaçe për të trajtuar kushtet e zemrës dhe mushkërive. Këto ndihmojnë në përmirësimin e rrjedhës së gjakut dhe furnizimin me oksigjen në organe dhe inde. Disa njerëz mund të kenë nevojë për terapi oksigjeni për të rivendosur nivele të shëndetshme.

  Mjekët gjithashtu mund të rekomandojnë ndalimin e çdo trajtimi që kufizojnë rrjedhën e gjakut, përfshirë bllokuesit beta, pilulat e kontrollit të lindjes dhe ilaçet e caktuara të alergjisë. Dhe ata mund të rekomandojnë ndryshime në stilin e jetës, siç është heqja dorë nga pirja e duhanit, nëse kjo vlen, ose prerja e kafeinës.

  Kur të shihni një mjek

  Cyanoza periferike është një simptomë e një çështje shëndetësore sesa një gjendje mjekësore në vetvete.

  A është cianoza një emergjencë?

  Disa shkaqe mund të jenë kërcënuese për jetën. Nëse një person ka cianozë dhe ndonjë prej këtyre simptomave, ata kanë nevojë për kujdes të menjëhershëm mjekësor:

  • Vështirësia e frymëmarrjes, siç është gazimi për frymë
  • Dhimbja e gjoksit
  • djersitje të përhapura
  • dhimbje të papritur ose mpirje në krahët, këmbët, duart ose këmbët
  • pamundësinë për të përqendruar ose çorientuar
  • një ethe ose ndonjë grip tjetër- Ashtu si simptomat

  cianoza periferike te foshnjat

  Cyanoza periferike mund të ndodhë në këdo, përfshirë të porsalindurit. Në bebe, çështja mund të jetë e lidhur me zemrën, nervat, mushkëritë ose funksionimin e qelizave.

  Mund të jetë e vështirë të zbulohet cianoza periferike te foshnjat, veçanërisht tek të porsalindurit, sepse faktorë të tjerë, siç është verdhëza, mund të maskojnë nuancën blu-jeshile.

  Cyanoza periferike zakonisht nuk është një urgjencë mjekësore. Cyanoza qendrore ka më shumë të ngjarë të jetë një shenjë e diçkaje që kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor.

  Pyetjet dhe përgjigjet

  Më poshtë, ne i përgjigjemi disa pyetjeve të zakonshme në lidhje me cianozën.

  Si e kuroni cianozën?

  Meqenëse cianoza është një simptomë e një gjendje tjetër, mënyra më e mirë për të kuruar është të diagnostikoni dhe trajtoni shkakun themelor.

  Cilat janë llojet e tjera të cianozës?

  Ne përshkruajmë cianozën qendrore dhe periferike më lart. Një lloj tjetër është cianoza diferenciale. Kjo gjithashtu paraqet si njollë blu në ekstremitetet. Shtë një gjendje e rëndë që zakonisht tregon një problem kërcënues për jetën me zemrën ose mushkëritë.

  Outlook

  Outlook varet nga shkaku i cianozës dhe sa e rëndë është.

  Nëse një person vëren një nuancë të kaltërosh ose të gjelbër në ekstremitetet e tyre, ata duhet të përpiqen të ngrohin zonat lart, siç është duke i masazhuar ata për të rritur rrjedhën e gjakut. Konsultohuni me një mjek nëse ndryshimi i ngjyrës nuk largohet. Një diagnozë dhe trajtim në kohë në një fazë të hershme mund të ndihmojë në parandalimin e komplikimeve.

  • Gjaku/hematologjia
  • Kardiovaskulare/Kardiologjia
  • Pediatria/Shëndeti i Fëmijëve

  Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe Vizaton vetëm nga studimet e rishikuara nga bashkëmoshatarët, institucionet e kërkimit akademik dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale