Mit kell tudni egy törött fülhallgatóról

A fülhallgató, más néven timpanikus membrán, a vékony szövet, amely elválasztja a fülcsatornát a középfültől. A szakadt fülhallgató könnycsepp ebben a szövetben. Ezt perforált dobhártya vagy timpanikus membrán perforációnak is nevezik.

A szakadt fülhallgatóval rendelkező személy a következőket tapasztalhatja:

 • Súlyos fülfájás, amely hirtelen eltűnhet
 • A hallás elvesztése az érintett prostovit ára több információ fülben
 • A fülből származó vízelvezetés, amely vért tartalmazhat
 • Buzzing vagy csengő a fülben
 • A fülben lévő blokkolt érzés
 • szédülés vagy Az egyensúly elvesztése
 • émelygés
 • Sípoló hang a fülön keresztül az orr fújásakor

Azokban az emberekben, akik a hallásvesztést tapasztalják, a mértékben, hogy a mérték Ennek a veszteségnek a lyuk méretétől függhet a dobhártya.

Töréses dobhártya előfordulhat több különböző ok következtében:

fülfertőzés

vagy súlyos fülfertőzés vagy ismételt enyhe fertőzések okozhatják a fülhallgatóhártyát. törés.

A középfül fertőzése, amelyet akut otitis közegnek hívnak, akkor fordul elő, amikor a baktériumok vagy vírusok folyadékot okoznak a középfülben.

Ha a folyadék vagy a PUS felhalmozódik a dobhártya mögött, a nyomás a dobhártya elszakadását okozhatja.

A fülfertőzések nagyon fájdalmasak lehetnek, és néha hallási nehézségeket okozhatnak.

A fül trauma vagy sérülése

A közvetlen trauma a dobhártya repedését okozhatja. A fülszövet egy vékony réteg, amely könnyen elszakadhat, ha egy személy különféle tevékenységekből fakad, beleértve a sportot is.

A fül vagy a fejsérülés súlyos traumája néha károsíthatja mind a belső, mind a középső fülét.

Egy objektum beillesztése a fülbe

Egy tárgy, például pamut tampon, ceruza vagy bobby tű behelyezése a fülbe megszakíthatja a fülhallgatóját.

Lehet, hogy a gyermekek véletlenül beilleszthetik tárgyakat a fülükbe. Az embereknek kerülniük kell, hogy bármit beillesztjenek a fülébe, ha lehetséges.

Hangos zajok

Egy robbanás vagy rendkívül hangos zaj a fül közelében okozhatja a dobhártyát. Lehetséges, hogy ez megtörténik a zenészekben és azoknál, akik nagy hangerőn hallgatnak zenét.

Az emberek hallásvesztést és fülzúgásnak nevezett csengetést tapasztalhatnak órákig vagy napokon keresztül.

fül barotrauma

Ha a levegő vagy a víznyomás változásai károsítják a fülét, ezt fül barotrauma -nak hívják. Ez akkor fordulhat elő, ha a belső és a külső fül között különbség van a nyomáson.

Az eustachian cső a középső fülét az orr és a torok hátuljához köti, és ez kiegyenlíti a fülhallgató mindkét oldalát. Ha ez a cső a nyomás szélsőséges változásai miatt nem tudja kinyitni, akkor az egyenlőtlen nyomás megszakadhat a fülhallgatóval.

A búvárkodás és a légi utazás a fül barotrauma gyakori okai. A búvárkodás növelheti a fülre gyakorolt nyomást, ami a fülhallgató repedését okozhatja, különösen akkor, ha egy személy leszáll.

A nyomásváltozás vákuumot okozhat a középfülben, hogy befelé húzza a dobhártyát, és végül repedést okozhat.

A légi utazás megváltoztathatja a külső és a középfül közötti nyomást. Ez a nyomás növekedése a dobhártya kinyújtását és bizonyos esetekben szakadást okozhat.

Kezelés és otthoni gyógymódok

Az embereknek meg kell keresniük orvosukat, ha úgy gondolják, hogy szakadt fülhallgatójuk van.

Az orvos Otoscope nevű műszert fog használni a fül belsejében. Ezzel lehetővé teszi számukra, hogy megnézhessék, van -e lyuk a dobhártyában, és meghatározza annak méretét.

Az orvos hallási vagy egyenleg tesztet is elvégezhet. Fújhatnak a levegőbe a fülbe, hogy teszteljék a nyomást.

A szakadt dobhártya gyakran önmagában gyógyul meg 1-3 hónapon belül. Az emberek nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket (NSAID), például ibuprofént szedhetnek a fülfájás enyhítésére és a gyulladás csökkentésére. Ha az embereknek fülfájásuk van, a fülre fekvő meleg sűrítés segíthet enyhíteni az enyhe fájdalmat.

Az orvos orális antibiotikumokat vagy antibiotikumok füldropjait írhat fel fülfertőzéssel rendelkező emberek számára.

Ha a dobhártya önmagában nem gyógyul meg, szükség lehet a lyuk kijavításához.

gyógyulás

Fontos, hogy a fülét szárazon tartsuk, miközben felépülnek a repedezett dobhártyából, hogy elkerüljék a középfül -fertőzés kialakulását.

vízálló füldugók viselése vagy pamut gyapjúgolyó, amelynek bevonó zseléje segít megakadályozni, hogy zuhanyozás közben a víz bejuthasson a fülbe. A legjobb, ha elkerüljük az úszást és más vízalapú tevékenységeket, amíg a dobhártya meg nem gyógyul.

Az embernek is meg kell próbálnia nem fújni az orrát. Szükség esetén nagyon óvatosan kilégzhetnek egy orrlyukon keresztül, hogy megakadályozzák a fülben lévő nyomásváltozásokat, amelyek késleltethetik a gyógyulást.

Megelőzés

Az embereknek kerülniük kell a tárgyak fülébe történő beillesztését, még a fül megtisztítása érdekében is, hogy megakadályozzák a dobhártya károsodását.

Ha az embereknek fülfertőzésük van, akkor a lehető leghamarabb kezelést kell kapniuk, hogy megakadályozzák annak romlását vagy a szakadott dobhártyát eredményezve. Bizonyos oltások, például az influenza vagy a pneumococcus oltás, szintén csökkenthetik a fülfertőzések kockázatát.

A Betegség Ellenőrzési és Megelőzési Központok (CDC) szerint, kizárólag 6 hónapos korig szoptatva egy csecsemőt, majd a szoptatás 12 hónapos folytatása elősegítheti a fertőzések kockázatát, ideértve a fülfertőzéseket is.

A dohányzás vagy a használt füst elkerülése csökkentheti az embernek a fülfertőzések kialakulásának kockázatát is.

Az eustachiai csöveknek nyitva kell maradniuk, hogy a levegő vagy a víznyomás változása ne okozza a fül barotraumát.

A repülés közben az emberek kipróbálhatják a következőket:

 • Gyakran nyelés
 • Rágógumi vagy szopás, az emberek kipróbálhatják a következőket. Kemény cukorkán
 • ásni vagy kinyitni a száj széles
 • Az orrlyukak blokkolása a hüvelykujjával és a mutatóujjával, és óvatosan egy zárt szájon keresztül lélegzik. A gyártók repülésre terveztek

Az emberek hidegen vagy fáradt orrukkal repülnek, és azt találhatják, hogy a repülés előtti dekongesztáns bevétele elősegíti a légutak nyitva tartását.

A búvárkodáskor az emberek általában lassan leereszkedhetnek a fülükkel, és elkerülhetik a búvárkodást vagy az allergia tüneteit. Bárki, aki búvárkodást próbál, mindig követnie kell egy szakember tanácsát.

A fül barotraumával rendelkező embereknek nem szabad repülni vagy ismét belemerülniük, amíg orvosuk megerősíti, hogy biztonságos ezt megtenni. Bárki, aki gyakori fül -barotraumát tapasztal, szükség lehet egy orvosra, hogy szellőztetőcsövet helyezzen be a dobhártyájába, hogy az eustachiai csövek nyitva maradjanak.

Az emberek megóvhatják a fülüket a hangos zajoktól füldugók, fülvédők vagy más fülvédő viselésével, amikor zajos környezetben, például zenei koncert, építőhely vagy lövöldözős terület.

bárki, akinek veszélyezteti a fülét a sportból, fontolóra kell vennie a fülvédelem viselését ezen tevékenységek során.

Outlook

A szakadt dobhártya gyakran néhány hónapon belül gyógyul.

Fontos, hogy a fülét szárazon tartsuk, amíg a dobhártya meg nem gyógyul a fertőzés megelőzése érdekében. Ha egy személy továbbra is a szakadt dobhártya tüneteit tapasztalja, akkor orvosát kell keresnie.

Azokban az esetekben, amikor a dobhártya önmagában nem gyógyul meg, szükség lehet műtéti eljárásra a szakadt dobhártya javításához.

 • Fül, orr és torok
 • Fertőző betegségek/baktériumok/vírusok
 • Fájdalom/érzéstelenítés

Orvosi hírek ma Szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkezik, és csak a szakértői áttekintésű tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származik. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a